ReDNet kutatási projekt

Háttér

Az elmúlt évek során a legújabb rekreációs drogok közül a "legális drogok" vagy más néven "designer drogok" (pl. Spice és más szintetikus kannabinoidok, GBL, Mefedron) fokozatos terjedésének, azok interneten keresztül történő viszonylag egyszerű beszerzésének, és az ott terjedő, sokszor egymásnak ellentmondó információknak köszönhetően a téma egyre fokozottabb ütemben került a drogpolitika, a szerhasználattal kapcsolatos kutatások, illetve az egészségügy látókörének fókuszába. Az említett legális (tiltólistán nem szereplő) szerek száma, illetve hirtelen megjelenésük és túlnyomórészt az interneten történő terjedésük gyorsasága kihívást jelentenek mind az egészségügy, az ellátóhelyek, kormányzati szervezetek, és a (lehetséges) szerhasználók számára is.

A fokozott figyelem és a területen zajló növekvő számú kutatás ellenére is, még mindig csekély mennyiségű megbízható információ áll a szakemberek és a (lehetséges) új legális drogokat használók rendelkezésére. Amellett, hogy a szakirodalom csak elvétve foglalkozik az új legális szerekkel, korlátozott azon hiteles, naprakész és kiegyensúlyozott információkat tartalmazó elérhető írások száma is, melyek a legális szerek használatával kapcsolatos potenciális rövid- és hosszú távú kockázatokat ismertetnék.

A projekt

A Rekreációs Drogok Európai Hálózata (ReDNet) projekt egy többfókuszú kutatás, melynek fő célja az új legális szerek hatásait és lehetséges egészségügyi következményeit érintő hiteles információk nyújtása mind a szakemberek, mind a (többnyire 16 és 24 év közötti) potenciális szerhasználó fiatalok számára. A projekt másik fő célja az innovatív információs-kommunikációs technológiák (IKT, pl. SMS, közösségi oldalak, multimédiás platformok) által nyújtott lehetőségek feltérképezése a célcsoportok elérésében, s az ő szükségleteikhez illeszkedő, pontos, naprakész és előítélet mentes információ közvetítésében.

A ReDNet projekt az alábbi célok elérése érdekében segítségül hívja a már létező Psychonaut (EWS) projekt adatbázisát, illetve az elérhető szakirodalomból és online keresések eredményeként megjelenő egyéb forrásokból származó információkat. Mindezek mellett számít a rekreációs droghasználatban érintett szereplők (szerhasználók és szakemberek) aktív részvételére is.
A projekt fő céljai tehát:

  • az új rekreációs drogokkal kapcsolatos pontos és hiteles információk gyűjtése;
  • ezen információk terjesztéséhez innovatív és hatékony információs-kommunikációs technológiák fejlesztése, majd működésük hatékonyságának vizsgálata;
  • a különböző IK technológiák alkalmasságának és a célcsoportok számára ezen eszközökön keresztül közvetített információk megfelelőségének vizsgálata;
  • információs technológiákat alkalmazó jövőbeni kutatások informálása az E-egészség, szelektív prevenció és ártalomcsökkentés területén.

További információért vegye fel a kapcsolatot velünk e-mailen info[at]rednetproject.eu vagy töltse le szórólapunkat.

Amennyiben Ön 18 és 24 év közötti, vagy fiatalokkal, esetleg legális drogokat használó személyekkel is dolgozó szakember, szeretnénk, ha részt venne kutatásunkban.

Az online kérdőív kitöltése mellett kitöltheti regisztrációs lapunkat is, amellyel hozzájárul, hogy a továbbiakban is segítse kutatásunkat!

Nyelvek

Ez a honlap több nyelven is elérhető. Kérjük, kattintson a megfelelő zászlóra a nyelv kiválasztásához:

 

Rating:
66.0
413 votes
1 2 3 4 5

Hírlevél

Ha érdekli Önt a projekt és szeretne értesülni az újdonságokról, iratkozzon fel a levelezőlistánkra és mi rendszeresen elküldjük Önnek Hírlevelünket!

Az előző Hírleveleket innen töltheti le:

Facebook és Twitter

Ha nem szeretne a következő Hírlevélig várni, megtalál minket Facebookon és Twitteren is. Csatlakozzon oldalainkhoz és értesüljön mindenről első kézből!

Közösségi oldalak

SecondLife

Rendszeresen szervezünk angol nyelvű előadásokat a ReDNet Virtuális Stúdiójában a Second Life-on (SL).
Kövesse ezt a linket! Ha részletesebb információt szeretne arra vonatkozóan, hogy hogyan juthat el virtuális campusunkhoz, nyissa meg ezt a dokumentumot!

A következő előadás időpontja: Wed, 8th February 2012 from 15.30 to 16.00 (UK Time)
Címe: Drugs on the Internet: emerging trends in Europe.
Az előadó: Ulrick Solberg

További részletekért kérjük, írjon a következő email címre: ([email protected]).
Reméljük, hamarosan találkozunk a Second Life-on!
A ReDNet Kutatócsoport

Felmérések

A ReDNet projekt részeként azt tervezzük, hogy Európa-szerte felmérjük egyrészt a fiatalok, másrészt a szakemberek ismereteit az új legális szerekkel kapcsolatosan.

A későbbiekben – amennyiben élni kíván ezzel a lehetőséggel – az IKT eszközök és azok tartalmának fejlesztésében és továbbfejlesztésében is számítunk aktív közreműködésére!

Kérjük, regisztráljon , ha szeretne részt venni a felmérésben, illetve ha felvehetjük önnel a kapcsolatot a közeljövőben!

A kutatáshoz szükséges felméréseket az ELTE PPK Kutatásetikai Bizottsága engedélyezte (nr. 2011/8).